Scene 2A – Helgi drager ikke afsted for at hjælpe Gøtrik

Roller:Fortæller, Bellisande, Oliver, kong Karl og Helgi
 
Fortæller:
Helgi fortæller Erik, at han ikke vil hjælpe Gøtrik i kampen mod Harald Røde. Erik bliver både vred og skuff et – og de to brødre skilles som uvenner. Som Helgi havde forudset, så drager Erik nordpå for at deltage i kampen mod Harald.
 
Helgi:
Min far mistede jeg for længe siden. Gøtrik har aldrig handlet som en fader. Eskild var den mand, der har været far for mig. Og han er død. Nu har jeg også mistet min bror. Selvom Erik skulle overleve kampen mod Harald Røde, vil han aldrig tilgive, at jeg svigtede, men jeg kunne ikke andet.
 
Bellisande:
Vi har altid et valg, Helgi. Men dit valg var svært, fordi du enten måtte svigte din slægt eller svigte din konge.
 
Oliver:
Nu må skæbnen råde i Danermarken. Om kongekronen ender på hovedet af Gøtrik eller Harald, op til Gud. Den kamp kommer du ikke til at blande dig i.
 
Fortæller:
Men den spådom får Oliver ikke ret i. Næste dag kaldes Helgi op til kongen.
 
Kong Karl:
Vær hilset, Helgi Daner. Jeg ved, at din far kong Gøtrik har svigtet dig mange gange – og at du ikke respekterer ham. Derfor vil det nok glæde dig at høre, at jeg har besluttet at fjerne ham fra tronen.
Harald Røde vil være en bedre konge end Gøtrik!
 
Helgi:
Nok er Gøtrik en svag mand og en dårlig konge. Men Harald Røde er en brutal kæltring. Det vil gå hårdt ud over danerne, hvis han bliver konge.

Kong Karl:
Jeg ved, at Harald Røde er din fjende. Men det vigtigste for mig at, at danernes konge er loyal og sender de årlige skatter som aftalt. Og det ved jeg, at Harald vil gøre.

Helgi:
Hvordan ønsker deres majestæt at skifte danernes konge ud? 

Kong Karl:
Jeg vil sende tyve riddere og firs fodfolk til Danermarken for at bistå Harald Røde i krigen mod Gøtrik. Og jeg ønsker, at du skal lede vores mænd.

Helgi:
Høje konge, jeg har lovet at tjene dig i et og alt. Men tage imod ordrer fra Harald Røde… - jeg kan simpelthen ikke!

Kong Karl:
Vær kun rolig. Du vil ikke skulle tage imod ordrer fra Harald. I skal bare kæmpe mod den samme fjende. Det vil være dig, og kun dig, der kommer til at lede vores mænd i kamp.

Helgi:
Men deres majestæt…

Kong Karl:
Ikke mere snak nu. Min beslutning står fast. Jeg ønsker, at du samler folkene, så I kan drage af sted inden der er gået to døgn.

Fortæller:
Helgi er rystet. Det var en svær beslutning, ikke at komme Gøtrik til hjælp. Nu har kongen besluttet, at han alligevel skal deltage i krigen – men på Harald Rødes side. Harald, som har mishandlet og ydmyget ham. Harald, som han hader mere end noget andet menneske. Helgi forklarer situationen for Oliver og Bellisande.

Oliver:
Det er den usling til Pepin, der har overtalt Karl til at støtte Harald. Det havde jeg ikke troet.

Bellisande:
Nu må du da bede om, at blive løst fra dit ridderløfte. En ting er, at du ikke kom din far til undsætning. Men at du nu skal kæmpe imod ham og måske dræbe ham. Kongen vil forstå dig Helgi.

Helgi:
Før ville han måske forstå mig. Men at bede om at blive løst fra ridderløftet, når jeg har fået mine ordre, - det vil kongen aldrig acceptere. Det vil være det samme som at flygte fra slagmarken, midt under krigen. Det vil være værre end løftebrud – det er også fejhed. Eller sådan vil alle tænke – også kongen.

Oliver:
Du har ret Helgi. Der er ingen vej udenom, nu hvor kong Karl har givet dig en direkte ordre.

Bellisande:
Man har altid et valg. Hvis kongen ikke vil løse dig fra din ed, så kan du vælge at drage bort. Drag sydpå eller østpå. Hvis du følger ordren, vil du aldrig kunne se dig selv i øjnene igen.

Helgi:
Drage bort? – Du mener, at jeg skal flygte! Jeg har mistet min slægt. Jeg har mistet dig. Og nu vil du, at jeg skal flygte fra mine venner og fra mit liv som ridder?

Bellisande:
Spørgsmålet er ikke, hvad jeg vil. Spørgsmålet er, hvad du selv vil. Se ind i dit hjerte, Helgi. Og vælg så hvem du gerne vil være.
Du må aldrig lade andre bestemme, hvad for et menneske du er. Ikke en
gang en konge!

Hvad skal Helgi gøre?
• Hvad har han af muligheder, og hvad er konsekvenserne?

• Hvilken beslutning er den mest fornuftige?

• Hvad vil Helgi gøre, hvis han skal følge sit hjerte?
 
• Hvad mener I er den rigtige beslutning?

Diskuter med hinanden, lyt til hinandens argumenter og træf derefter en fælles
beslutning. Begrund jeres beslutning.

I denne øvelse skal I ikke blive i rollerne, men diskutere med hinanden som
jer selv. Altså, hvad ville I selv gøre, hvis I stod i denne situation?
Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke samarbejder