Scene 2A - Helgi følger sit hjerte og flygter med Bellisande
 
Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande og Audrey
 
Fortæller:
Bellisande og Helgi aftaler, at mødes ved søen næste aften. Helgi er lykkelig over at hans stærke følelser for Bellisande er gengældt, men han er også klar over, at det, de er ved at gøre, vil have store konsekvenser for dem resten af deres liv. Det vil aldrig være muligt for dem at vende tilbage til Akka, og de ejer intet andet end deres kærlighed til hinanden. Helgi ved, at hvis det skal lykkes dem at flygte og skabe sig et liv langt fra Akka, har de brug for hjælp.
Helgi beslutter sig for at betro sin hemmelighed til Audrey.
 
Audrey:
Jeg håber, at I ved, hvad I gør, Helgi. Der vil blive ledt efter jer alle vegne. Bellisande er en højbåren mø, og hendes familie har meget at miste. Bliver I fanget, vil hun blive sendt i kloster resten af sine dage og du, ja, du kender selv straff en for en meneder.
 
Fortæller:
Audrey gør en bevægelse med en fi nger tværs over halsen. Helgi føler et sug i maven. Jo, han ved godt, hvilken straf der venter dem, hvis de nogensinde vender tilbage til Akka.
 
Audrey:
Det værste er næsten, at Pepin vil få ret i sine påstande. Uh, jeg kan lige høre ham hovere. Han vil ride forrest, når kong Karl sender sine mænd ud for at lede efter jer.
 
Fortæller:
Da Audrey og Helgi tager afsked næste dag, overrækker hun Helgi en lille skindpose, hvori hun har samlet sine smykker.
 
Audrey:
Sælg dem, hvor I når frem. Det kan skaff e jer mad og husly for en tid.
 
Fortæller:
Helgi ved, at hun løber en stor risiko ved at hjælpe dem. Det er et spørgsmål om tid, før hendes far, Fyrst Aymon opdager hendes medvirken i deres flugt.
Med Audreys hjælp lykkes det Helgi og Bellisande at flygte til en egn så langt fra Akka, at ingen kender dem.
Her får de arbejde hos en storbonde og må knokle i marken fra morgen til aften. Helgi er ked af det liv, han kan tilbyde Bellisande, som jo ikke er vant til hårdt fysisk arbejde. Han tænker ofte på, om hun mon ville have været lykkeligere sammen med Anselm, der havde kunnet tilbyde hende en lettere tilværelse omgivet af tjenestefolk og hendes elskede bøger.
 
Bellisande:
Du ser bekymret ud, min elskede. Hvad tynger dig.
 
Helgi:
Dine hænder er blevet ru af arbejdet i marken. Hver aften går du i seng, udmattet og med smertende ryg, og i søvne græder du og kalder din mors navn. Bellisande, det liv jeg kan tilbyde dig sammen med mig…
 
Bellisande: (afbryder)
Ti stille, Helgi! Jeg har valgt dette liv. Jeg har valgt at leve sammen med dig, fordi jeg elsker dig. Fordi et liv uden dig ville være et liv uden mening.
 
(Bellisande er stille et øjeblik)
 
Men ja, jeg savner mine forældre… især min mor. Det er som om, savnet ikke vil slippe mig. Det føles som om, noget gnaver et lille hul i mit hjerte. Og for hver dag bliver hullet større.
 
Fortæller:
Helgi lægger en trøstende arm om Bellisande. Hun skjuler sit ansigt i sine hænder og sukker dybt.
 
Bellisande:
Men det værste er skammen. Jeg skammer mig sådan over, at have budt mine forældre denne byrde. De har elsket mig fra første færd, og de har gjort alt, hvad de kunne, for at mit liv skulle være trygt og godt. Jeg var altid den første, de tænkte på. Og måden, jeg takker dem på, er ved at stikke af og kun at tænke på mig selv og min kærlighed til dig.
 
Helgi: (trøstende)
Så, Bellisande. Du må ikke være så hård ved dig selv.
 
Fortæller:
En dag hører de nyt fra Akka. Rygtet siger, at Bellisandes mor på grund af sorg og skam har mistet sin forstand. Hun har igennem længere tid nægtet både at spise og drikke, og nu ligger hun for døden. Bellisande bliver ude af sig selv af sorg.
 
Bellisande: (grædende)
Det er min skyld det hele. Hvis jeg ikke var stukket af og havde efterladt mine elskede forældre i sorg og skam, var dette aldrig sket. Jeg må se hende! Jeg vil aldrig kunne tilgive mig selv, hvis jeg ikke når at se hende og bede hende om forladelse, inden det er for sent.

 
Hvad skal Helgi gøre?
• Hvad har han af muligheder, og hvad er konsekvenserne?
• Hvilken beslutning er den mest fornuftige?
• Hvad vil Helgi gøre, hvis han skal følge sit hjerte?
• Hvad mener I, er den rigtige beslutning?

Diskuter med hinanden, lyt til hinandens argumenter og træf derefter en fælles beslutning. Begrund jeres beslutning.

I denne øvelse skal I ikke blive i rollerne, men diskutere med hinanden som jer selv. Altså, hvad ville I selv gøre, hvis I stod i denne situation?
Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke samarbejder