Scene 2B – Helgi nægter at deltage i felttoget

Roller: Fortæller, Audrey, Bela Præst og Helgi
 
Fortæller:
Da Helgi nægtede at deltage i kong Karls felttog mod muslimerne i Spanien, blev han pludselig meget alene. De andre væbnere og ridderne mente, at han måtte være fej. Eller også var han i virkeligheden stadig barbar og hedning – og ikke tro overfor hverken kongen eller Kristus. Kun Audrey og Bela præst kendte sandheden – nemlig at Helgi ikke mente, det var rigtigt at gå i krig i Guds navn.
Hver uge kom der budbringere fra Spanien til Akkas indbyggere om, hvordan krigen gik. Og Helgi frygtede hver uge at høre dårligt nyt, for Oliver og hans andre kammerater fra træningen kæmpede hver dag mod de muslimske krigere. En morgen kom Audrey løbende. Hun var opløst af gråd.

Audrey:
De har fanget Oliver. De faldt i et baghold, og hele Olivers gruppe blev dræbt eller fanget.

Helgi:
Nej – nej det må ikke være sandt. Er man sikker på, at Oliver er taget til fange. Kan han ikke være sluppet væk?

Audrey:
Budbringeren siger, at maurerne har afl everet hans sværd og rustning som bevis. De ved, at Oliver er søn af fyrst Aymon, så i stedet for at dræbe ham, har de forlangt en kæmpe løsesum - flere penge, end far kan skaffe.

Helgi:
Og vi ved ikke, om de holder ord. Måske dræber de ham, selvom de får løsesummen. Oliver må befries!

Fortæller:
Bela præst har hørt de dårlige nyheder og slutter sig til Helgi og Audrey. 

Bela:
Krigen er ubarmhjertig. Kong Karl har mistet mange mænd. Jeg tror ikke, at han vil sætte flere ridderes liv på spil med en redningsaktion, som kun har små chancer for at lykkes.

Audrey:
Så er Oliver fortabt.
 
Helgi:
Jeg tager til Spanien. Nogen må gøre et forsøg på at redde Oliver. Jeg skulle ikke være blevet hjemme. Hvis jeg havde været ved hans side, så havde jeg fornemmet bagholdet - Det ved jeg! Det er min skyld, at Oliver blev fanget. Og nu må jeg rette op på min fejl.

Bela:
Selvfølgelig er det ikke din skyld Helgi. Det er helt usandsynligt, at du kan befri Oliver alene. Og desuden – husk hvorfor du ikke tog med i krigen. Du mente, det var forkert at slå andre ihjel i Guds navn.

Helgi:
Men det her handler ikke om at slå ihjel i Guds navn. Jeg går i krig for min ven. Og kan jeg ikke redde ham, så kan jeg i det mindste hævne ham.

Bela:
I krig mister alle nogen, de holder af. Og hvis begge parter vil hævne deres døde, så kan krigen fortsætte i det uendelige. Helgi vil sikkert dræbe flere muslimske krigere, når han forsøger at redde Oliver, og deres venner og familier vil så hævne sig på de kristne.

Audrey:
Men det er Oliver, vi taler om her, Bela. Hvordan kan du være så rolig? Måske kan Helgi faktisk redde Oliver – Helgi har særlige evnerOg måske er Gud med ham.
 
 
Hvad skal Helgi gøre?

• Er der forskel på at slå ihjel i Guds navn, og på at slå ihjel for at redde en ven?
 
• Hvad mener I, er det rigtige at gøre i denne situation?
 
• Hvilke konsekvenser vil det sandsynligvis få for Helgi, hvis han:
1) Tager ud for at redde sin ven?
2) Ikke tager ud for at redde sin ven?
 
• Er der en tredje udvej?

Diskuter med hinanden, lyt til hinandens argumenter og træf derefter en fælles
beslutning. Begrund jeres beslutning.

I denne øvelse skal I ikke blive i rollerne, men diskutere med hinanden som
jer selv. Altså, hvad ville I selv gøre, hvis I stod i denne situation?
 
Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke samarbejder