Scene 2B - Gøtrik støtter sin ven Eskil
 
Roller: Helgi, Eskild, Gøtrik og Erik + fortæller
 
Fortæller:
Gøtrik kalder Grane Hvide hen i Kongssalen. Den gamle mand bliver båret ind i salen, fulgt af sønnen Ulf. Gøtrik er ved at tabe modet, da han står ansigt til ansigt med lederne af den magtfulde Hvideslægt. Gøtrik meddeler, at han stoler på drengenes beretning om, at Gisle slog Eskild i jorden. Grane bliver bleg af vrede, og Ulf griber til sit sværdfæste. ”Hvis vores slægt ikke kan forvente rimelig behandling fra kongen, så er det måske på tide, at danerne vælger sig en anden konge”. Herefter giver Grane tegn til sine krigere, og den gamle mands stol bliver båret ud af Kongssalen.
 
Gøtrik:
Jeg er ked af det, men der er ingen vej udenom. Striden må afgøres på forårstinget. Hvis jeg ikke følger skik og brug, så er jeg færdig som konge. Grane Hvide er parat til at vælge en ny konge, hvis jeg blander mig.

Eskild:
Du gjorde et forsøg Gøtrik, og tak for det. I må forstå, drenge, at kongen ikke kan blande sig i noget, som efter vores love og traditioner skal afgøres af tinget. Og når der ikke er voksne vidner, der kan støtte vores sag, ser det sort ud. I må trække jeres anklager mod Gisle tilbage!

Gøtrik:
Striden må afgøres på forårstinget. Og I drenge gør klogt i at trække jeres anklager mod Gisle tilbage. Hviderne er hævngerrige.

Erik:
Men far – du har altid lært os, at vi skal tale sandt. Jeg nægter at tage mine ord tilbage. Hvis jeg gør det, vil jeg miste min ære. Alle vil se mig som en løgner.

Helgi:
Far, hvad mener du med, at det ikke altid er klogt at sige sandheden??

Eskild:
Det var kun dig, Erik og Bjarke, der så Gisle slå mig ned. Lovsigemanden vil aldrig dømme mod Hviderne, når de eneste vidner er drenge. Dommen vil gå os imod – vi vil få Hviderne som fjender, og de vil kræve en stor bod for krænkelsen. Det er en høj pris at betale for at sige sandheden.

Helgi:
Så hvad foreslår du far?

Eskild:
Når tinget starter, så beder I om ordet og indrømmer, at I tog fejl. Og I undskylder, at I anklagede Gisle. Jeg ved, at I ønsker at holde jer til sandheden. Men nogen gange tæller magten mere end retten. Vi kan ikke klares os mod Hviderne – de har mere guld og flere krigere end os. Og så hjælper det ikke meget, at vi har retten og æren
på vores side.

Erik:
Min ære er mere værd end alt Hvidernes guld. Og min ære er også slægtens ære.
 
Hvad skal Helgi og Erik gøre?
A. Skal Helgi og Erik trække anklagen tilbage ved at sige, at deres anklage
mod Gisle er usand, og at de kun sagde det, fordi de var vrede over at tabe
iskampen?
 
B. Skal Helgi og Erik holder fast i deres anklage mod Gisle?

Diskuter de to muligheder med hinanden og lyt til hinandens argumenter. 
 
I skal blive i rollerne, mens I diskuterer med hinanden. Den person, der har rollen som fortæller, skal fungere som ordstyrer. Til sidst er det den, der spiller rollen som Helgi, der træffer en afgørelse.

A: Helgi og Erik trækker deres anklage tilbage.

B:Helgi og Erik holder fast i deres anklage.
Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke samarbejder